Sendikamız Genel Sağlık-İş,
21.02.2025 tarih ve 32820 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” aşağıda belirtilen düzenlemelere Danıştay 2. Dairesinde dava açmıştır.
a-) 3. maddesi ile değiştirilen, asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 10. maddesinin 5. fıkrasının “a” bendinde yer alan “Entegre sağlık hizmetinin ayaktan sunulduğu merkezlerde, mesai saatleri içerisinde bu merkezlerdeki aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tarafından verilir.” ibaresinin tamamının,
b-) 3. maddesi ile değiştirilen, asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 10. maddesinin 5. fıkrasının “a” bendinin 1 numaralı alt bendinde yer alan “Ancak aile hekimine düşen nöbetin aylık asgari 96 saat ve 5 nöbetten az olması halinde, bu süreye tamamlanması ile ilgili aile hekiminin talebine göre işlem yapılır.” ibaresinin tamamının,
c-) 3. maddesi ile değiştirilen, asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 10. maddesinin 5. fıkrasının “c” bendinde yer alan "mesai saatleri içerisinde aile hekimlerince" ibaresinin, (Düzenlemenin son hali: “Hastanesi bulunmayan ilçe merkezlerinde mesai saatleri içerisinde aile hekimlerince, mesai saatleri dışında varsa dördüncü fıkra kapsamında oluşturulan nöbet yerlerinde yürütülür.”)
ç-) 3. maddesi ile asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 10. maddesine eklenen 7. fıkranın tamamının, (Dava konusu düzenleme: “Adli Tıp Kurumunun doğrudan hizmet vermediği yerlerde;
a) Yerinde adli ölü muayenesi hizmetleri;
1) Mesai saatleri içinde ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezi hekimleri tarafından yürütülür.
2) Mesai saatleri dışında ise ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezi hekimleri ve aile hekimlerinin dahil edildiği nöbet uygulaması ile yürütülür. Ancak entegre aile hekimliği birimlerinde aile hekimleri bu nöbete dahil edilmez.
b) Diğer adli tabiplik hizmetleri, beşinci fıkradaki usul ve esaslara göre acil sağlık hizmetlerini sunan birimler tarafından yerine getirilir.”)
d-) 4. maddesi ile değiştirilen, asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 15. maddesinin 1. fıkrasının “b” bendinde yer alan “Yerleştirme sırasında aile sağlığı merkezinde uzman aile hekimliği kontenjanı var ise; o pozisyon için önce o ilde aile hekimliği yapan aile hekimliği uzmanlarına, daha sonra ildeki diğer aile hekimliği uzmanlarına öncelik verilir.” ibaresinin tamamının,
e-) 7. maddesi ile asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 22. maddesine eklenen 6. fıkranın tamamının, (Dava konusu düzenleme: “Açılacak aile hekimliği birimleri, öncelikle hizmet mekanı uygun olan mevcut aile sağlığı merkezleri bünyesinde açılır ve yeni açılan aile sağlığı merkezleri dahil tüm ruhsatlandırma işlemleri Müdürlükçe tamamlanır. Aile sağlığı merkezleri müşterek muayenehanelerdir.”)
f-) 7. maddesi ile asıl Yönetmelik olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 22. maddesine eklenen 7. fıkradaki düzenleme içerisinde bulunan “uygulamada belirsizliğe neden olabilecek” nitelikte olan “uygun süre” ibaresinin EKSİK DÜZENLEME nedeniyle, (Düzenlemenin son hali: “Yıkım kararı, kentsel dönüşüm ve imar düzenlemesi gibi zorunlu nedenlere bağlı olarak aile sağlığı merkezinin boşaltılması gereken durumlarda aile sağlığı merkezi, öncelikle var ise müdürlükçe gösterilen kamuya ait bir mekana, yok ise müdürlükçe uygun süre verilmesi kaydıyla aile hekimlerince temin edilen uygun mekana 25 inci maddenin dördüncü fıkrası çerçevesinde taşınır.”)
Genel Sağlık-İş olarak, her zaman olduğu gibi yine sahanın sesine kulak vererek, gerekli çalışmayı yapmış ve bu yönetmelikte haksız ve hukuka aykırı maddelerin iptali ile ilgili gelecek olan olumlu gelişmeleri, tüm sağlık emekçilerine duyurmayı temenni ediyoruz.