Ü
Y
E
L
İ
K

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNDE MAĞDURİYET YARATAN YÖNETMELİK DÜZENLEMELERİNİN “YÜRÜTMESİNİ DURDURDUK”

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNDE MAĞDURİYET YARATAN YÖNETMELİK DÜZENLEMELERİNİN “YÜRÜTMESİNİ DURDURDUK” AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNDE MAĞDURİYET YARATAN YÖNETMELİK DÜZENLEMELERİNİN “YÜRÜTMESİNİ DURDURDUK”

28.07.2023 tarih ve 7432 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 29.07.2023 tarih ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile asıl Yönetmelik içeriğinde yapılan değişiklikler sonucunda aile hekimliği sisteminin özüne aykırı birçok düzenlemeye gidilmiştir. Bu nedenle, aile hekimliği sistemi içerisinde sağlık hizmeti vermekte olan sağlık emekçileri, hukuka ve yasaya aykırı düzenlemeler nedeniyle büyük mağduriyetler yaşamışlardır. Gerek sahadan gelen talepler gerekse de Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu ile Hukuk Müşavirliği’nin tespitleri sonucunda ilgili Yönetmeliğin hukuka aykırı düzenlemeleri tespit edilerek, Danıştay 2. Dairesi’nde “yürütmenin durdurulması” talepli davamız açılmıştır.

 

Danıştay 2. Dairesi tarafından yapılan inceleme sonucunda sahada mağduriyet yaratan,

 

·       Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 3. fıkrasının 2. cümlesine getirilen “Vali sözleşme yapma yetkisini il sağlık müdürüne devredebilir.” CÜMLESİNİN TAMAMININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA,

 

·       Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 1. fıkrasının “e” bendine “sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi” kriteri olarak getirilen "Gözaltına alınma, tutuklanma, hükümlülük veya 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında uzaklaştırma kararı verilmesi nedeniyle görevi başında bulunamama süresinin sekiz haftayı aşması" düzenlemesinin TAMAMININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA,

 

·       Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 1. fıkrasının “f” bendine “sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi” kriteri olarak getirilen “Görevi başında bulunduğu halde entegre sağlık hizmetlerinde mazeretli olup olmadığına bakılmaksızın beş defa nöbet görevini yerine getirmediğinin/getiremediğinin tespit edilmesi” düzenlemesinin TAMAMININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, karar verilmiştir.

 

Genel Sağlık-İş, YİNE sahadan gelen sesleri dinlemiş, yapılan detaylı hukuki çalışmalar neticesinde, mağduriyetleri giderebilecek, dertlere deva olabilecek nitelikte davayı açmıştır. Dava henüz neticelenmeden, aile hekimliği sisteminde hizmet veren hem Genel Sağlık-İş üyesi sağlık emekçilerinin, hem de tüm sağlık emekçilerinin HUKUKA AYKIRI DÜZENLEMELER NEDENİYLE YAŞADIĞI MAĞDURİYET SON BULMUŞTUR.

 

Yoğun ve özverili çalışmaları nedeniyle Hukuk Müşavirlerimize teşekkür ediyor, bu güzel kararı, tüm sağlık emekçilerine armağan ediyoruz. Tüm sağlık emekçilerini, İLKLERİN SENDİKASI VE GERÇEK EMEK ÖRGÜTÜ OLAN Genel Sağlık-İş çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.