Ü
Y
E
L
İ
K

Deprem Bölgelerinde Yaşanan Sağlık Hizmetleri Sorunları ve Çözüm Taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na İlettik

Deprem Bölgelerinde Yaşanan Sağlık Hizmetleri Sorunları ve Çözüm Taleplerimizi  Sağlık Bakanlığı’na İlettik Deprem Bölgelerinde Yaşanan Sağlık Hizmetleri Sorunları ve Çözüm Taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na İlettik
6 Şubat 2023'te meydana gelen ve hala devam etmekte olan depremler zinciri ile ülkemiz büyük bir afet yaşamıştır, yaşanan afetin yaraları ulusça sarılmaya çalışılmaktadır. Can kaybının 43 bini aştığı depremde 448 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Covid-19 salgını ile savaşta en önde görev alan kahraman sağlık çalışanları, deprem felaketinin hemen ardından omuzlarındaki yükün sorumluluğu ile cansiperane çalışmaktadır. Ancak deprem bölgesinde sağlık hizmeti sunumunda görev alan sağlık çalışanlarının yığınla sorunları acil çözüm beklemektedir. Sendikamız Genel Sağlık-İş, deprem bölgelerinde yaşanan sağlık hizmetleri sorunları ve çözüm taleplerini iletmek üzere Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talebinde bulunmuş, ancak randevu talebimize yanıt verilmemiştir.  Bölgede kadrosu bulunan afetzede sağlık çalışanlarının idari izinlerinin uzatılması talebini de içeren yazı Sendikamız Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Genel Sekreter Gazi Çeliker, Genel Mali Sekreter Erman Açıkgöz tarafından Sağlık Bakanlığı’na sunulmuştur. Sağlık Bakanlığı’na iletilen yazıda yer alan talepler:
  • Bölgede kadrosu bulunan afetzede sağlık çalışanlarının yaşadıkları insanüstü mağduriyetler göz önünde bulundurularak OHAL süresince idari izinli sayılmalıdır.
  • Deprem bölgesinde sağlık hizmetinin sunumunda aksaklık yaşanmaması için diğer illerimizden deprem bölgesine geçici olarak yeterli sayıda sağlık çalışanı görevlendirilmelidir.
  • Görevlendirilecek sağlık çalışanlarının 1 yıllık planlaması yapılmalı; ilgililere duyurulmalı ve görevlendirmeler 10 günlük süreyi geçmemelidir.
  • Geçici olarak görevlendirilecek sağlık çalışanlarının bölgede bulunduğu sürenin tamamı aktif çalışma süresi olarak sayılmalıdır.
  • Deprem bölgesinde sağlık hizmeti sunumunda görev alan tüm sağlık çalışanlarının yemek giyim ve ısınma gibi insani ihtiyaçları özellikli biçimde düzenli olarak karşılanmalıdır.
  • Deprem bölgesinde sağlık hizmeti sunumunda görev alan sağlık çalışanlarının kendileri ve aileleri için oluşan barınma sorunu bir an önce sağlık hizmetinin sunulduğu alanların yakınında konteyner kentler kurularak çözüme kavuşturulmalı; tuvalet ve banyo gibi temizlik ihtiyaçları
  • Deprem bölgesin de kadrosu bulunan afetzede sağlık çalışanlarına bir defaya mahsus olmak üzere istedikleri il/ilçelerdeki kamu sağlık kurumlarına tayin hakkı tanınmalıdır.
  • Diğer illerimizden deprem bölgesine tayin olmak isteyen sağlık çalışanlarının kadroları hiçbir koşul aranmadan afet bölgesine naklen atanmalıdır.
  • Depremin ilk anından itibaren kendileri de birer depremzede olmasına rağmen bölgede fedakârca sağlık hizmeti sunmaya devam eden sağlık çalışanlarına 1 dik kademe ilerlemesi sağlanması için kanuni düzenleme çalışması yapılmalıdır.
  • Deprem bölgesinde çalışmaya devam eden tüm sağlık çalışanlarına en az 1 yıl süreyle olmak üzere bölgede yaşam ve çalışma koşulları normale dönene kadar çift taban maaş ödenmelidir.
  • Depremzede tüm sağlık çalışanlarına yaşanan afetin olumsuz etkilerinin bir nebze azaltılabilmesi için 10 Maaş Acil Yaşam Yardımı verilmelidir.
  • Deprem bölgesin de oluşan sağlık çalışanı ihtiyaçları da dikkate alınarak ivedilikle yurt genelinde yeni sağlık personeli ataması planlanmalıdır.
  • Deprem bölgesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi için vazgeçilemez unsur olan Aile Sağlığı Merkezlerinin gerekirse seyyar konteyner ile hizmet sunması hızlıca sağlanmalıdır.