Ü
Y
E
L
İ
K

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ MAĞDUR EDEN KANUNA KARŞI YAPTIĞIMIZ HAZIRLIK ANAYASA MAHKEMESİNE ULAŞMIŞTIR

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ MAĞDUR EDEN KANUNA KARŞI YAPTIĞIMIZ HAZIRLIK ANAYASA MAHKEMESİNE ULAŞMIŞTIR SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ MAĞDUR EDEN KANUNA KARŞI YAPTIĞIMIZ HAZIRLIK ANAYASA MAHKEMESİNE ULAŞMIŞTIR

“7496 sayılı Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 01.03.2024 tarih ve 32476 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun ile “984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu, 492 sayılı Harçlar Kanunu, 2548 sayılı Gemi Sağlık Resmi Kanunu, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ve 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” içeriğinde değişiklik yapılmıştır.

Belirtilen mevzuat düzenlemelerinden, diğer düzenlemelerin yanı sıra 209 sayılı Kanun, 4924 sayılı Kanun ve 5258 sayılı Kanun içeriğinde yapılan değişiklikler, sağlık emekçileri bakımından önem arz etmektedir. Şöyle ki;

209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun’un 5. maddesinin son fıkrası olarak eklenen düzenleme ile “hastane koordinasyon kurulu tarafından bir kez ikaz edilenlere bir ek ödeme dönemi, iki kez ikaz edilenlere iki ek ödeme dönemi, üç kez ikaz edilenlere üç ek ödeme dönemi ödeme yapılmaması” düzenlenmiştir.

4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 9. maddesinin 2. fıkrasında yapılan değişiklik ile Kanuna eklenen, “Bir sözleşme döneminde toplam altı ay ve üzerinde ek ödeme kesintisi yapılan personelin mevcut sözleşmeleri feshedilir.” şeklinde hukuka aykırı bir düzenleme yapılmıştır.

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun 3. maddesinin 13. fıkrasına eklenen “Bu ödeme, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara üç ay süresince yapılmaz. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına bir sözleşme döneminde toplam altı ay ve üzerinde ödeme kesintisini gerektirir disiplin cezası verilmesi hâlinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının mevcut sözleşmeleri feshedilir.” şeklindeki kısım ile aile hekimliği uygulamalarının özüne dokunan, hukuka aykırı bir düzenleme yapılmıştır.

Belirtilen yasal düzenlemelerin yürürlükte kalması, tüm sağlık emekçilerinin haklarına zarar vereceğinden, Hukuk Müşavirliğimiz tarafından gerekli hazırlık yapılmıştır. Söz konusu yasal düzenlemelerin “soyut norm denetimi” yoluyla incelenebilmesi için Hukuk Müşavirliğimiz tarafından hazırlanan Anayasa Mahkemesi başvurusu, Sendikamız tarafından, Anayasa Mahkemesine ulaştırılmıştır.

Söz konusu Kanun, henüz kanun teklifi niteliğinde iken, yapmış olduğumuz açıklamada “Tüm sağlık emekçileri, şu konuda müsterih olsunlar ki;
“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN HAKLARI KORUNACAKSA, SESLERİ DUYURULACAKSA”, BUNU YAPSA YAPSA GENEL SAĞLIK-İŞ YAPAR!” demiştik ve Genel Sağlık-İş olarak, yine sözümüzü tutmuş bulunuyoruz.

Tüm sağlık emekçilerini, sağlık emekçilerinin menfaatlerini korumak üzere her daim mücadele eden, GERÇEK EMEK ÖRGÜTÜ OLAN Genel Sağlık-İş çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz. Genel Sağlık-İş varken, sağlık emekçilerinin hiçbir şekilde mağdur olmayacaklarının / edilmeyeceklerinin teminatının bulunduğunu bilmelerini isteriz.

Dr. Derya UĞUR
Genel Sağlık-İş
Genel Başkanı