Ü
Y
E
L
İ
K

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İÇİN GEREKLİ BAŞVURULARI YAPTIK

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İÇİN GEREKLİ BAŞVURULARI YAPTIK MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İÇİN GEREKLİ BAŞVURULARI YAPTIK

Bilindiği üzere, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un Ek-12. maddesi gereğince; kamu veya özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti sunan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorundadırlar.

 

Kanunun bu düzenlemesi gereğince, Hazine Müsteşarlığı’nca 21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazetede Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları yayınlamıştır. Bu şartların A.1 Sigortanın Konusu başlığı altında, sigorta poliçesinin kapsamı ve hangi durumlarda hangi branşlar için geçerli olacağı düzenlenmiştir. Bu düzenleme gereğince kamu kurum kuruluşlarında görev yapan bir hekim, kendi görev yeri ve branşı dışındaki görevlendirmelerde de rizikonun gerçekleşmesi halinde poliçe kapsamında olacağı düzenlenmiş ve hekimler poliçe ile güvence altına alınmıştır.

 

Mevcut durumda, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile ilgili 3 temel sorun tespit edilmiştir:

 

1-) Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçeleri bakımından en riskli grup için sigorta poliçesi, yalnızca 800.000,00 TL teminat tutarı sağlamaktadır. Fakat gerek üyelerimizden aldığımız gerekse sahada bizzat gördüğümüz olaylar bakımından son dönemlerde tıbbi uygulama hatası iddiasına dayanan davalarda çok yüksek tazminat tutarlarının talep edildiği görülmektedir. Hal böyle olunca, her ne kadar tazminat tutarı, idare tarafından karşılansa da rücu riski dikkate alındığında, sigorta teminatı dışında kalan tazminat tutarları sağlık çalışanlarının karşılayamayacağı boyuta ulaşmıştır.

 

2-) 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un Ek-12. maddesi dikkate alındığında, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, kamu veya özel sağlık kuruluşlarında görev yapan / çalışan “yalnızca” sağlık hizmeti sunan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanları kapsamaktadır. Oysaki tabip, uzman tabip ve diş tabipleri kadar diğer sağlık çalışanları da tıbbi uygulama hatası iddiası nedeniyle açılan davalarda ilgili işlemin içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamının, 1219 sayılı Kanun ile Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte görev tanımları düzenlenen sağlık çalışanları da dahil olmak üzere tüm sağlık çalışanları için genişletilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

 

3-) 1219 sayılı Kanunun Ek-12. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorundadır. Bu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçelerinden ödenir.” Söz konusu düzenleme nedeniyle ZMSS primlerinin yarısı, sağlık çalışanları tarafından ödenmek zorunda kalınmaktadır. Oysaki, adına ZMSS yapılan sağlık çalışanı, söz konusu sağlık hizmetini kamu adına ifa etmektedir. ZMSS prim tutarının tamamının, kamu tarafından ödenmesi gerekmektedir.

 

Belirtilen 3 hususla ilgili uygulama ihtilaflarının giderilmesi ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için Sendikamız Genel Sağlık-İş, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı nezdinde gerekli başvurular yapılmıştır. Bazıları sağlık çalışanların sorunlarını görmezden gelirken, bazıları ise bu sorunların farkına varmadan derin bir uykudayken, Genel Sağlık-İş yine sahanın sesine kulak vererek, mağduriyetleri gidermek üzere aksiyon alan tarafta olmuştur. Genel Sağlık-İş, bu zamana kadar sağlık emekçilerinin haklarını koruduğu gibi bundan sonraki süreçte de sağlık emekçilerinin mağduriyetlerini gidermek adına var gücüyle çalışmaya devam edecektir!