İstanbul 112'de Angarya'ya Mahkeme Kararı ile Son

İstanbul 112'de uzun süredir ambulanslarda çalışan personele, hiç bir yazılı talimat olmaksızın, sözel dayatma ile mesai saatleri dışında, yani kendilerine ailelerine ayırmaları gereken saatlerde zorla iş yaptırılmakta idi. 112 İstasyonlarında biriktirilen resmi evraklar, iş saatleri dışında, personele gayri resmi bir zorunluluk ile başhekimlik binalarına taşıttırılmakta idi. Bu iş için her hangi bir ücret yada ek izin verilmediği gibi, devlete ait evrakların taşınması için gerekli yol masrafını da personel kendi cebinden karşılamaya zorlanmakta idi.
Hem mesai dışı ücretsiz çalıştırılmaya, devlet işi için harcanan yol masraflarının personele yüklenmemesine dair hem de resmi bir görev olmadığı için personelin başına yolda gelebilecek her hangi bir iş kazası durumunda doğabilecek hukuki belirsizliğe dair, sendika olarak İl Sağlık Müdürlüğü ve İlgili kurumları defalarca uyardık. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ettik. Ancak ne yazık ki olumlu bir yanıt alamadık.
Bu hususta İstanbul İl Ambulans Servisi bünyesindeki Üsküdar 8 No’lu Acil Yardım İstasyonu’nda Acil Tıp Teknisyeni (ATT) olarak görev yapan sendikamız üyesi Gizem Kutluata’ya mesai saatleri dışında ve nöbetçi olmadığı bir günde vaka formlarının teslimine ilişkin görev verilmiştir. Üyemiz, ulaşım giderlerini kendisi karşılayarak 05.09.2017 tarihinde saat 09.30 – 15.30 saatleri arasında bu görevi yerine getirmiştir. Üyemiz adına 6 saatlik fazla mesai ücreti ile ulaşım giderlerinin ödenmesi istemiyle idareye başvurulmuştur. İdarenin, 19.09.2017 tarih ve E.660 sayılı idari işlemi ile talebimizin reddine karar verilmiştir. Bu nedenle Sendikamızca İstanbul 11. İdare Mahkemesi nezdinde dava açılarak, “6 saatlik fazla mesai ücreti ile ulaşım giderlerinin yasal faiziyle birlikte ödenmesi” talep edilmiştir.
İstanbul 11. İdare Mahkemesinin kararında, “Bu durumda açıklanan mevzuat hükümleri gereğince davacının mesai dışında ve nöbetçi olmadığı 05.09.2017 tarihinde 09.30-15.30 saatleri arasında verilen görevi yerine getirdiği anlaşıldığından kendisine çalışması karşılığında mesai ücreti ödenmesi gerektiği açık olup dava konusu işlemin mesai ücreti ödenmesi talebinin reddine dair kısmında hukuka uyarlılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Bununla birlikte 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 28. maddesinde Memuriyet mahalli içinde taşıt ile gidilmesi gereken bir yere görev ile gönderilenlerin yol masrafının Acele ve zorunlu haller haricinde mutat olan taşıt aracına göre yapılacak gerçek masraf üzerinden ödeneceği …sonucuna varılmıştır.” denilerek, 6 saat fazla mesai ücreti ile mutat vasıta ücretinin başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte üyemize ödenmesine karar verilmiştir.
Üyemiz, mesaisi dışında ya da diğer bir deyişle aylık çalışma süresinden fazla olarak, kendisine verilen görevi, olması gerektiği gibi ifa etmiş, fakat kendisine hak kazandığı ücret ödenmemiştir. Fakat İstanbul 11. İdare Mahkemesince, somut olay objektif bir biçimde incelenerek, Anayasa’nın 18. maddesinin 1. fıkrası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “zorla çalıştırma ve angarya yasağına” uygun ve hukuki bir karar verilmiştir.
Sendikamız Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, ''Sağlık emekçileri ne yazık ki çoğu zaman olay benzeri durumlarda zorla çalıştırılma ve angaryaya maruz kalmakta, bunun karşılığında ise emeklerinin karşılığına ulaşamamaktadır. İstanbul 11. İdare Mahkemesince verilen karar ile Sendikamızca verilen hukuk mücadelesi “bir kez daha” Genel Sağlık-İş’in zaferiyle sonuçlanmış ve üyelerimiz, haksız ve hukuka aykırı bir şekilde ellerinden alınan haklarına Sendikamız aracılığıyla kavuşma imkanı bulmuştur. Söz konusu karar, Sendikamız ve “zorla çalışma ile angaryaya” maruz kalan tüm sağlık emekçileri adına büyük bir zaferdir. Emsal niteliğindeki bu karar ile, İl Sağlık Müdürlüğü bundan sonraki süreçte ilgili evrakların taşınması için ya alternatif bir yol bulacak yada personele gerekli ödemeyi yapacak ve söz konusu saatleri çalışma çizelgesine işleyecektir. Benzer durum istasyon denetimleri için mesai dışı evlerinden çağırılan personel için de geçerlidir. Sendikamız İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yargı kararına istinaden gerekli düzenlemelerin yapılması talebini tekrar iletecektir.
Bu karardaki emekleri nedeniyle Sendikamız Hukuk Müşavirleri Av. Abdullah Hızal ve Av. Mehmet Öget’e, sendikal mücadelemize katkıları ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.'' diye konuştu.