Ü
Y
E
L
İ
K

“120 SAATİN ÜZERİNDEKİ” İCAP NÖBET ÜCRETLERİNDE MAĞDURİYETİ “BİZ” GİDERDİK!

“120 SAATİN ÜZERİNDEKİ” İCAP NÖBET ÜCRETLERİNDE MAĞDURİYETİ “BİZ” GİDERDİK! “120 SAATİN ÜZERİNDEKİ” İCAP NÖBET ÜCRETLERİNDE MAĞDURİYETİ “BİZ” GİDERDİK!

Burdur’da bir Devlet Hastanesi’nde Çocuk Cerrahisi Kliniğinde "Çocuk Cerrahisi Uzmanı" olarak görev yapan üyemize, “ayda 120 saatin çok üzerinde” olacak biçimde “ayda 15 gün” icap nöbet görevi verilmiştir. Fakat üyemizin, 120 saatin üzerinde yerine getirdiği icap nöbetleri için üyemize hiçbir ücret ödenmemiştir. Bu nedenle, 120 saatin üzerindeki icap nöbet ücretlerinin kendisine ödenmesi için üyemiz tarafından, idareye başvurulmuştur. İdare, üyemizin talebine yanıt vermeyerek, talebi zımnen reddetmiştir. 

Mağduriyetinin giderilmesi talebiyle üyemiz tarafından, Sendikamız Genel Sağlık-İş’e başvurulmuştur. Sendikamız Genel Sağlık-İş, üyemizin mağduriyetinin giderilmesi için derhal girişimlere başlamış, Isparta 1. İdare Mahkemesi’nde “120 saatin üzerindeki icap nöbet görevlerine istinaden tutulan icap nöbetlerinin tamamının ödenmesi” istemiyle dava açılmıştır.  Açılan davada, Hukuk Müşavirlerimiz tarafından, üyemizin hak edişlerinin ödenmemesinin “zorla çalıştırma ve angarya yasağına, mülkiyet hakkına, dinlenme hakkına, ücrette adalet sağlanması ilkesine” aykırı olduğu yönünde savunma yapılmıştır.

Isparta 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, “…Bu durumda; her ne kadar Kanunda 120 saatin üzerinde icap nöbeti verilemeyeceği düzenlenmekte ise de … Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Polikliniğinde ''Çocuk Cerrahi Uzmanı" olarak görev yapan davacıya bu sürenin üzerinde icap nöbeti verildiği, Anayasanın 18. maddesi gereğince istisnalar dışında kimse zorla çalıştırılamayacağından ve Kanunda düzenlenen 120 saatin üzerinde icap nöbeti tutmaya rızası bulunmayan davacının durumu bu istisnalar kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, Anayasanın 35. maddesindeki mülkiyet hakkı ve 125. maddesindeki idarenin sorumluluğu kapsamında davacıya emeğinin karşılığı olarak Kanunda belirlenen sürenin üzerinde tutulan icap nöbeti ücretlerinin ödenmesi gerektiğinden, davacının başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan; yapılan yargılama ile hukuka aykırılığı saptanan işlem nedeniyle, davacının idareye başvuru tarihi olan … tarihinden geriye dönük 60 günlük süre içerisinde olmak üzere, ancak dava tarihi olan … tarihinden itibaren de 120 günü geçmeyecek şekilde, bu tarih aralığındaki ilk uygulama tarihi olan … ile dava tarihi olan … tarihleri arasındaki  aylık 120 saatin üzerinde tutulan icap nöbeti ücretlerinin, başvuru tarihine kadar hak edilenlerin başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle, başvuru tarihinden dava tarihine kadar hak edilenlerin ise dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerekmektedir.” denilerek, 120 SAATİN ÜZERİNDEN İCAP NÖBETİNE DAİR HAK EDİŞLERİNİN TAMAMININ ÜYEMİZE ÖDENMESİNE KARAR VERİLMİŞTİR.

Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Genel Sağlık-İş, yine bir İLKİ BAŞARMIŞ, 120 saatin üzerindeki icap nöbet ücretlerinin ödenmemesi konusundaki sağlık emekçilerinin mağduriyetini yine Genel Sağlık-İş gidermiştir.

Herkes, 120 saatin üzerindeki icap nöbet ücretlerinin ödenemeyeceğini düşünürken, Genel Sağlık-İş, “zor ve imkansız” sözcüklerinin lügatında olmadığını bir kez daha herkese göstermiştir!

120 saatin üzerinde icap nöbet görevini yerine getiren sağlık emekçileri, artık icap nöbet ücretlerinin tamamına hak kazanabileceklerdir. Bu güzel kararı, tüm sağlık emekçilerine armağan ediyor; tüm sağlık emekçilerini GERÇEK EMEK ÖRGÜTÜ OLAN Genel Sağlık-İş çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.

Her zaman büyük desteğini hissettiğimiz, Sendikamız ve tüm sağlık emekçileri için büyük emekleri olan Sendikamız Hukuk Müşavirlerine de yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu güzel emsal karar için bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.